Welkom

Over Louise-Marie Landhuis & Tuinen

Manor & Gardens

Idyllisch verscholen in het heuvelachtig landschap van de Vlaamse Ardennen in België ligt het rustige dorpje Louise-Marie.

Hier werd in 1928 het jachthuis en buitenverblijf van baron De Kemmeter gebouwd naar het ontwerp van  architect Charles Hoge. Het twee hectare groot domein wordt omringd door privé bossen.

Van 1972 tot 2008 was hier hostellerie Shamrock gevestigd. Het met een Michelinster bekroonde hotel-restaurant trok heel wat Britten en Amerikanen.

In 1985 werd als kroon op het werk de prachtige tuin aangelegd naar ontwerp van befaamd tuinarchitect Jacques Wirtz. Voor tuinliefhebbers een paradijs op aarde!

In 2020 beslissen de huidige eigenaars om het domein open te stellen voor bedrijfsopleidingen en private evenementen onder de naam Louise-Marie Manor & Gardens.

Het Engelse Landhuis

De Gentse baron Joseph de Kemmeter (1879-1944) liet het landhuis in 1928 optrekken op een perceel grond dat hij van zijn ouders via erfenis had verkregen. Hij liet het bouwen als een buitenverblijf om te ontspannen van het drukke leven in Gent. Hij stamt af van de 17de-eeuwse Hamburgse adellijke familie de Kemeter zu Trübwein, die in 1826 werd opgenomen in de Belgische adel.

Het Engelse cottagelandhuis is een voorbeeld van de eigenheid waar Gents architect Charles Hoge  voor stond: een combinatie van middeleeuwse, Spaans-Moorse, Anglo-Normandische en Vlaamse renaissance-elementen worden omgevormd tot een geheel eigen stijl: de 'style Hoge'.

Het landhuis is opgetrokken uit baksteen en wordt met natuursteen afgewerkt ter decoratie. Het dak is hoog opgetrokken en herbergt een bijkomende verdieping. In de puntgevels wordt vakwerk en decoratief gesculpteerde steen aangebracht. 

Deuren en vensters zijn eenvoudig rechthoekig of rondboogvormig. Meestal zijn de vensters gegroepeerd per drie of drieledig, met een ruitvormige glas-in-lood-invulling in het gehele raam of in de bovenlichten.

De Jacques Wirtz tuinen

De gerenommeerde Belgische tuinarchitect Jacques Wirtz (1924-2018) tekende het ontwerp en overzag de aanleg van de tuinen rondom het landhuis.  

Hij werd beroemd door het winnen van de wedstrijd voor het Belgisch Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Osaka in 1970 en door het winnen van de wedstrijd voor het herontwerp van de Carrouseltuinen, die het Louvre in Parijs met de Tuilerieën verbindt (1990-1995). 

Andere opmerkelijke projecten zijn zijn herontwerp van de Elysée Gardens voor de Franse president Mitterrand, het Jubilee Park in Canary Wharf London (2002) en talrijke hoogwaardige privé-tuinen in Europa, Amerika en Japan.

met dank aan Hubert de Kemmeter, Christine Vermoere en Claude & Livine De Beyter 

nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, business events, privéfeesten of Junior Academy.